Calatorii

Ce mâncăm în Viena

Atunci când plecăm într-o călătorie în afara țării, ne informăm temeinic cu privire la obiectivele turistice pe care le putem vizita, transportul local, unde putem merge pentru shopping și ceea ce putem mânca în localitatea respectivă.

Sigur, nu poți cunoaște bucătăria tradițională în câteva zile de vacanță, însă poți găsi încerca preparatele care ”îți fac cu ochiul”.

Iată câteva preparate pe care noi le-am încercat și câteva locuri pe care nu trebuie să le ratați dacă vreți să mâncați ceva delicios:

  1. Celebrul Șnițel Vienez (Wiener Schnitzel)

Știam că nu putem vizita Viena fără să gustam celebrul șnițel vienez.. După o scurtă consultare a blogurilor de călătorie, veți vedea că cel mai recomandat restaurant este Figlmüller. Se spune că aici puteți mânca, cu aproximativ 15 euro, cel mai bun șnițel din Viena, însă veți avea nevoie de o rezervare prealabilă sau…….de noroc să găsiți o masă liberă.

Noi nu am ajuns la Figlmüller, însă am intrat în restaurantul Café de L’Europe. Restaurantul este chiar în centrul Vienei, la câțiva metri de Catedrala Sfântul Ștefan.  Am ajuns la ora asfințitului, iar atmosfera creată în interiorul restaurantului de lumina lumânărilor a fost minunată. De asemenea, ferestrele largi îți oferă posibilitatea de a admira frumusețea centrul orașului. Aici găsiți un șnițel vienez (Wiener Schnitzel mit Kartoffel-Vogerlsalat) foarte gustos, pentru care veți plăti puțin sub 15 euro.

Puteți încerca un șnițel destul de bun și în Piața Naschmarkt (U2 Kettenbrückengasse), pe care îl puteți servi alături de o salată și cartofi gătiți în coajă. Prețul este 15,90 euro, comparabil cu cel pe care îl veți regăsi și în meniul restaurantelor din centrul orașului. Recomandarea este să alegeți unul dintre primele două restaurante menționate:  Figlmüller sau Café de L’Europe.

2. Wiener Würst

Peste tot în Viena găsiți chioșcuri la care sunt vânduți cârnați. Fie că alegeți Käsekreiner (cârnații cu bucățele de cașcaval/brânză în compoziție), Bratwurst sau Weisswurst, veți simți atmosfera relaxantă de Oktoberfest. Gustul este bun, iar prețul pe măsură (3,50 euro pentru cel simplu și 5 euro pentru cel însoțit de salată de hrean și pahar de bere). Atenție la salata de hrean..este foarte iute. Am încercat-o la festivalul Steiermark, organizat în fața primăriei din Viena an de an, în luna aprilie. Atmosfera este foarte plăcută, mâncarea bună, multă bere și multă muzică faină.. Dacă ajungeți în Viena în perioada festivalului, merită să mergeți.

3. Apfelstrudel (Ștrudel cu mere)

Cum să ajungi în Viena și să nu mănânci Apfelstrudel… După ce am analizat în vitrinele cafenelelor și restaurantelor din centrul Vienei celebrul Apfelstrudel, am ales să îl degustăm în restaurantul Café de L’Europe. Ce-i drept, cu greu ne-am hotărât ce să alegem din vitrina în care erau expuse deserturile..toate arătau genial (Schokolade Eclair, Mousse au Chocolate, Topfentorte, Sachertorte, tort Esterhazyschnitte). O porție de ștrudel cu mere costa 3,80 euro, dar gustul este mult peste așteptări. Merită încercat…

4. Mozarttorte (Tort Mozart)

Vitrina restaurantului Café de L’Europe ne-a convins să alegem două porții diferite. Pe lângă ștrudelul cu mere, am ales și o porție de tort Mozart, la același preț, 3,80 euro. Las o poză….să vă conving.. Nici nu știu să spun care a fost mai bun..gusturi diferite, dar ambele de nota 10.

5. Erdbeerbällchen (un fel de bile din aluat umplute cu cremă)

Am descoperit la diverse cafenele și cofetării din Viena aceste Erdbeerbällchen, un fel de bile din aluat umplute cu cremă. Cele cu cremă de vanilie și ciocolată albă sunt delicioase. Prețul este de 0,64 euro/bucată sau puteți profita de oferta 4+1 gratis.

6. Gustări reci

Plimbarea pe Mariahilfer Straße nu este doar un prilej de a vedea tendințele în modă și frumusețe  și de a descoperi cele mai bune idei de design interior, ci este și o experiență plină de relaxare care îți induce o stare de bine. Aici poți savura în liniște o cafea delicioasă sau poți servi câteva gustări reci, care, nu numai că arată foarte bine, ci sunt și apetisante. Puteți alege dintr-o mare varietate de gustări, în funcție de preferințele pentru ingredientul principal: creveți,sardele, ton, salată de legume, cremă de brânză, ouă de prepeliță, carne de vită, șuncă, mozzarella etc. Prețurile variază între 1,70 și 2,40 euro/bucată și aveți la dispoziție peste 30 de sortimente.

7. Bomboane artizanale (de la Zuckerl Werkstatt)

Zuckerl Werkstatt este un atelier celebru de bomboane din zahăr artizanale din Viena. Am avut norocul să-l descoperim seara și să admirăm produsele din vitrină, ziua, însă, cu greu te puteai apropia de ușa atelierului și era aproape imposibil să intri să poți asista la spectacolul din micuțul atelier de pe Schönburgstrasse, 22.

Doi tineri au învățat acest meșteșug de la maeștrii acestei tradiții austriece aproape dispărute și prepară în atelier bomboanele după rețete vechi, printr-o tehnică veche de peste 150 de ani. Este foarte interesant că puteți vedea în direct cum se prepară delicioasele bomboane pentru că cei doi lucrează chiar în magazinul-atelier, în fața grupurilor numeroase de turiști și curioși. Atelierul este deschis doar în timpul săptămânii: luni-joi 9:00-17:00 și vineri 9:00-15:00. Este o experiență de neratat. Mai jos aveți câteva imagini care să vă convingă și un video cu ei.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *